Hur väljer man färg till sina väggar?

De flesta som planerar att måla om hemma vet redan vilken färg de vill ha. Men det krävs litet mer än en favoritfärg för att garantera ett bra resultat. Det är lätt att hamna i fallgroparna.

Det kan mycket väl vara så att favoritfärgen passar jättebra. Men idag är de flesta kulörer uppblandade med andra för att skapa olika nyanser. Det innebär även att vissa blandningar skapar kalla nyanser, medan andra med exempelvis gul ton skapar varma.

Vad vill man åstadkomma med färgen? Ta och fundera på några viktiga saker. Finns det fönster i rummet? Varför man vill veta det är för att ta reda på vilket ljusinsläpp det är i rummet. Ett rum som har fönster som vetter mot skuggsidan blir automatiskt lite mörkare. Skiner solen in större delen av dagen blir rummet ljusare.

Mörka och ljusa toner

Har man ett mörkt rum kan det vara en fördel att välja ljusa färger. På så sätt får rummet mera rymd. Men om rummet är ett sovrum och man sover bäst när det är mörkt, ja då kan mörkare färger vara precis det som behövs. Kom även ihåg att när ljuset kommer in och träffar rummet från olika vinklar kan färgen upplevas som en helt annan.

Ett bra tips är att ta hjälp av en målare, som kan hjälpa till att få fram den perfekta nyansen i färgen man vill ha. Dessutom slipper man betala för att arbetet måste göras om en gång till om man inte blir nöjd med resultatet. Mer information om målare finns på denna sida: målareälvsjö.se