Har du rökluckor i fastigheten?

Visst är det så att brandkåren räddar liv, men de får ärligt talat ganska god hjälp av rökluckor. Om din fastighet inte är utrustad med sådana är det hög tid.

Det är naturligtvis aldrig bra när det börjar brinna. I värsta fall är det fullständig katastrof och någonting som innebär att hela livet raserar. Men det finns vissa saker man kan göra för att åtminstone förebygga viss skada i samband med att det brinner. Ett av många exempel är att installera rökluckor.

Trots sitt namn så har rökluckor ingenting med cigaretter att göra. Namnet är en referens till den livsfarliga rök som följer branden när elden är lös. Rök som är oerhört allvarlig att andas in. Vad en röklucka då gör är att den släpper ut den farliga röken ur fastigheten, vilket underlättar för räddningstjänsten.

Rökluckor har flera effekter

Det är med andra ord inte fel att säga att rökluckor räddar liv. Därmed borde det stå helt klart varför alla fastigheter också borde vara utrustade med sådana. Ingen kan veta när eller hur en brand kan uppstå. Det kan ske av en ren tillfällighet. Men vissa saker kan du åtminstone undvika att lämna åt slumpen.

Rökluckans funktion är dessutom mer än att bara ventilera ut giftig rök så att du inte ska behöva andas in den. Ytterligare en effekt är att när brandgaserna blåser ut genom luckan sänks även temperaturen, vilket minskar risken för både övertändning och brandgasexplosion. Så, om du inte har en röklucka är det alltså dags att skaffa en. Nu.